Peminat dilarang hadir ke acara Olimpik

Gaya HidupPeminat dilarang hadir ke acara Olimpik

Tiada penonton akan dibenarkan hadir ke acara Sukan Olimpik Tokyo.

PENGANJUR Olimpik Tokyo 2020 telah bersetuju untuk mengadakan sukan tanpa penonton, setelah Jepun mengisytiharkan keadaan darurat Covid-19 untuk ibu kota yang akan berlangsung sepanjang acara tersebut.

Memetik laporan Dailymail, langkah itu dibuat berikutan perbincangan antara pemerintah, penganjur Tokyo dan wakil Olimpik dan Paralimpik.

Agak dikesalkan bahawa sukan akan diadakan dalam format terhad, Presiden Tokyo 2020, Seiko Hashimoto memberitahu dalam sesi taklimat, sambil meminta maaf kepada mereka yang telah membeli tiket.

“Memang amat dikesali  kami menganjurkan sukan dalam format yang sangat terbatas, menghadapi penyebaran jangkitan koronavirus.

“Saya minta maaf kepada mereka yang membeli tiket dan semua orang di kawasan tempatan,” kata Hashimoto.

Perdana Menteri, Yoshihide Suga mengatakan adalah mustahak untuk mencegahnya di sekitar Tokyo, di mana varian Delta Covid-19 yang pantas menular, menjadi sumber gelombang jangkitan lain.

Larangan itu diperketatkan melainkan ‘merampas’ Sukan Tokyo, yang dijadualkan berlangsung dari 23 Julai hingga 8 Ogos, harapan terakhir mereka untuk kemegahan dan tontonan umum.

Pandemik menyebabkan Olimpik 2020 ditangguhkan ke tahun ini dengan peraturan antijangkitan yang ketat dan peminat luar negara dilarang datang.

Bulan lalu, penganjur menetapkan had seramai 10,000 peminat atau separuh daripada kapasiti setiap venue, tetapi baru-baru ini memberi amaran bahawa pertandingan dilakukan secara tertutup sepenuhnya kerana keadaan semakin buruk.

Berkaitan

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Terkini

Popular

Kolumnis