Jantung Sihat Melalui Kaedah EECP

BeritaJantung Sihat Melalui Kaedah EECP

PETALING JAYA – Penyakit jantung terus menjadi penyebab kematian No.1 di Malaysia.

Berdasarkan angka rasmi yang dikeluarkan oleh Jabatan Perangkaan Malaysia pada 26 November 2020, penyakit jantung iskemia tetap menjadi penyebab utama kematian di kalangan rakyat Malaysia, berjumlah 15% daripada 109,164 kematian yang disahkan secara perubatan pada tahun 2019.

Secara purata, 16.325 kematian atau rata-rata 44 kematian setiap hari kerana penyakit jantung!

Penyakit jantung iskemia juga mendahului senarai kematian di antara ketiga-tiga etnik utama di Malaysia, dengan Bumiputera 14.5%, Cina pada 14% dan India, tertinggi pada 20.4%.

Walaupun terdapat banyak jenis rawatan konvensional untuk penyakit jantung seperti angioplasti dan stent, pembedahan Bypass jantung, alat pacu jantung dan lain-lain, bentuk rawatan tidak invasif dan dikenali EECP cepat mendapat populariti di banyak tempat di dunia , terutamanya di negara maju.

EECP atau Enhanced External Counter Pulsation adalah rawatan tekanan yang secara perlahan tetapi kuat bertujuan memampatkan saluran darah dari bahagian bawah badan untuk meningkatkan aliran darah ke jantung.

Setiap gelombang tekanan dihitung oleh sensor sehingga peningkatan aliran darah dihantar ke jantung pada saat yang tepat.

Salah satu syarikat tempatan yang menyediakan perkhidmatan ini ialah Cordis Care Sdn Bhd yang berpusat di Petaling Jaya, yang terdiri daripada pasukan profesional perubatan yang berpengalaman.

Pengurus Pembangunan Perniagaan Cordis Care Daniel Thomas (gambar di atas) mengatakan bahawa EECP dapat dilakukan pada individu dengan angina, kegagalan jantung atau kardiomiopati.

Kata beliau, dengan hanya 5-7 sesi seminggu, dengan setiap sesi berlangsung selama satu jam, pesakit dengan penyakit arteri koronari dapat melihat peningkatan yang besar setelah 35 sesi di bilik rawatan yang lengkap di Cordis Care.

Beliau berkata, Cordis Care juga memberikan analisis percuma mengenai berat badan pesakit, otot dan lemak segmen, intra dan cecair selular tambahan, rongga rangka dan perut, usia dan kecekapan metabolik, dan prestasi sel “Enhanced External Counter Pulsation (EECP) dilakukan sebagai rawatan non-invasif untuk menurunkan jumlah dan intensitas episod angina.

“Rawatan diberikan melalui tiga pasang manset kembung luaran yang digunakan di sekitar kaki bawah, kaki atas dan punggung,” kata Daniel.

“Ini adalah kaedah yang aman dan bebas untuk memastikan jantung yang sihat,” katanya, sambil menambah bahawa data dan statistik telah membuktikan EECP sebagai terapi yang selamat seperti yang dilaporkan oleh pendaftaran pesakit EECP Antarabangsa (IEPR) dan telah diluluskan oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah Negeri (FDA).

“Pada dasarnya, EECP menggunakan tiga set manset pneumatik yang secara berurutan berkontraksi semasa diastole, meningkatkan tekanan diastolik aorta, meningkatkan aliran darah koroner dan pengembalian vena pusat,” jelasnya.

“EECP meningkatkan gejala angina dan toleransi latihan, dan juga terbukti selamat dan bermanfaat pada pesakit dengan kegagalan jantung kongestif stabil tanpa gejala.

“EECP telah digunakan dalam perawatan angina selama lebih dari 20 tahun dengan catatan keselamatan dan beberapa penerbitan juga baru-baru ini menyokong keberkesanannya.

“Ini disetujui oleh FDA untuk rawatan angina kronik atau tidak stabil dan pada pasien dengan gagal jantung kongestif,” tambah Daniel.

Kata beliau, EECP dapat mendorong saluran darah utama untuk membuka saluran kecil yang menjadi cabang tambahan.

Saluran atau cagaran ini akhirnya boleh menjadi ‘bypass semula jadi’ dan ini menyumbang kepada melegakan sakit dada.

EECP juga didapati oleh banyak kajian perubatan berkesan dalam memperbaiki keadaan kesihatan lain selain jantung, dan ini merangkumi pengoptimuman tekanan darah, peningkatan kadar metabolisme, aterosklerosis otak (otak), strok pasca otak, disfungsi ereksi, diabetes, oksigenasi kulit , insomnia, sindrom kaki gelisah, neuropati diabetes, sindrom Parkinson (kerana kekurangan darah) dan peningkatan fungsi ginjal.

Maklumat lebih lanjut layari laman web www.cordiscare.com atau menghubungi talian 03-76654410 / 017-6007385 untuk temu janji.

Cordis Care Sdn Bhd terletak di: C13, 01, Jalan 19/1, Dataran 3 Dua, 46300 Petaling Jaya, Selangor.

Berkaitan

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Terkini

Popular

Kolumnis