i-Citra Bantu Ahli Depani Cabaran Kesan PKP – KWSP

Beritai-Citra Bantu Ahli Depani Cabaran Kesan PKP – KWSP

KUALA LUMPUR – Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) menyokong inisiatif kerajaan untuk membantu rakyat yang terjejas akibat pandemik Covid-19 dengan memperkenalkan kemudahan pengeluaran i-Citra.

KWSP dalam satu kenyataan memaklumkan, kemudahan pengeluaran i-Citra membantu ahli mendepani cabaran kesan daripada Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dalam jangka masa pendek.

Menurut kenyataan itu, ahli KWSP boleh mula memohon di portal dalam talian i-Citra di icitra.kwsp.gov.my mulai 15 Julai dengan pembayaran pertama dijangka dikreditkan dalam akaun pada Ogos.

“Semua ahli di bawah umur 55 tahun layak untuk memohon i-Citra yang membolehkan mereka mengeluarkan sehingga maksimum RM5,000 tertakluk kepada jumlah baki di kedua-dua Akaun 1 dan Akaun 2.

“Jumlah pengeluaran yang diluluskan akan dibayar untuk tempoh sehingga lima bulan dengan bayaran bulanan sebanyak RM1,000 sebulan tertakluk kepada baki simpanan atau minimum RM50.

“Nombor telefon bimbit yang telah dikemas kini untuk menerima Kod Pengesahan Transaksi (TAC) dan akaun bank peribadi aktif diperlukan untuk memudahkan proses permohonan,” kata kenyataan tersebut pada Isnin.

Pada Isnin, kerajaan melalui KWSP akan memperkenalkan kemudahan pengeluaran baharu iaitu i-Citra bagi meringankan beban kewangan ahli yang terjejas akibat PKP.

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin ketika mengumumkan Pakej Perlindungan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi (Pemulih) berkata, menerusi i-Citra, seramai 12.6 juta ahli KWSP boleh membuat pengeluaran sehingga RM5,000 dengan kadar bayaran tetap RM1,000 sebulan untuk tempoh lima bulan tertakluk kepada jumlah simpanan ahli.

Menurut Muhyiddin, pelaksanaan i-Citra dijangka dapat menyalurkan RM30 bilion kepada rakyat untuk menampung keperluan harian dengan pembayaran pertama dijangka akan dikreditkan ke dalam akaun ahli pada Ogos.

Dalam pada itu, KWSP berkata, i-Citra diperkenalkan sebagai inisiatif bagi membantu ahli menghadapi cabaran dan diusahakan setelah dipertimbangkan dengan teliti cara terbaik untuk membantu ahli yang terjejas sekaligus berpegang kepada mandat KWSP.

“Walaupun KWSP komited membantu melindungi dana persaraan ahli, kami maklum perlunya keseimbangan bagi keperluan semasa dengan simpanan masa depan dan kemudahan sementara bagi membantu ahli menghadapi pandemik ini,” katanya.

Untuk maklumat lebih lanjut, ahli boleh merujuk laman web KWSP di www.kwsp.gov.my, atau menghubungi Hotline i-Citra di talian 03-8922 4848. – Sinar Harian

Berkaitan

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Terkini

Popular

Kolumnis